Οι πρώτοι μήνες του 2017 πλην του Ιανουαρίου που είχε αρκετά νερά και χιόνια, είναι αρκετά άνομβροι για την περιοχή της Μεσσηνίας με τα γνωστά προβλήματα να παρουσιάζονται σε γεωργικές καλλιέργειες, όπως και στο γενικότερο Φυτικό βασίλειο με τις Φωτιές που εμφανίστηκαν και από τα μέσα Φεβρουαρίου, αλλά φυσικά και στον υδροφόρο ορίζοντα που είναι αρκετά μειωμένος για την εποχή, όπως και τα ποτάμια και οι πηγές που εμφανίζουν εικόνα Ιουνίου, με αρκετά από αυτά να έχουν στερέψει, όπως ο Νέδοντας (βλ. Φωτογραφία) που διασχίζει την πόλη της Καλαμάτας και φέτος ,για πολύ μικρό διάστημα έτρεξε νερό στην κοίτη του.
blog cams
Αυτό οφείλεται στην γενικότερη κυκλοφορία πάνω από την Ευρωπαική Ήπειρο που ενας Μεγάλος Αντικυκλώνας μπλόκαρε τα συστήματα που ερχόντουσαν από τον Ατλαντικό Ωκεανό προς τη Μεσόγειο και τα περισσότερα από αυτά έβρισκαν διέξοδο στη Βόρεια Αφρική πολλές φορές, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο. Από τη χώρα μας, μόνο η Κρήτη ξέφυγε από αυτόν τον κανόνα και παρουσίασε αξιόλογες βροχοπτώσεις.
Αυτό το 24ωρο όμως, φαίνεται μια αλλαγή του καιρού, έστω και πρόσκαιρη που βέβαια δε φτάνει για να αλλάξει δραστικά την όλη κατάσταση, αλλά ελπίζουμε να δώσει μια ανάσα στους Αγρότες, οι οποίοι έχουν αρχίσει εδώ και καιρό να πορίζουν τις καλλιέργειές τους και επειδή το χώμα είναι ξερό, δε μπορούν να οργώσουν τα κτήματα τους.
Θα παρακολουθήσουμε λοιπόν με προσοχή αυτή την αλλαγή μέσα από τους Μετ. Σταθμούς και τις κάμερες του weather-messinia και θα κάνουμε μία αποτίμηση μετά το τέλος αυτής της κακοκαιρίας,
Γιάννης Καραμήτσος